Kocaeli °C
Büyüme Rakamları ! Zeki Karataş’ın Yazısı …
Büyüme rakamları açıklandı; Türkiye ekonomisi TL değer kaybı, ekonomik koşullarda ki zorluklar, kötü durum nedeni ile %2,6 küçüldü. Bu şekilde 2018 yılının tamamında gerçekleşen büyüme 2019 yılının ilk çeyreğinde erimiş oldu.
Piyasalarda ki bu dalgalanma 2019 yılı büyümü tahminini %0 seviyelerine doğru çektiği 30.05.2019 tarihinde yapılan açıklamalarda belirtilmektedir.
Daralmanın başlıca nedenleri arasında ÖZEL TÜKETİM HARCAALARINDA Kİ DÜŞÜŞ karşımıza çıkmakta.
Bu göstergeler ve ekonominin bu gün ki durumu karşında vatandaş ve yatırımcı daha az harcıyor.
Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) incelendiğinde katma değer artışı TARIM SEKTÖRÜNDE %2,5 ARTARKEN, Sanayi sektöründe %4,3 ve İnşaat sektöründe %10,9 azaldı.
Ticaret, ulaşım, konaklama, yiyecek gibi sektörleri içinde barındıran Hizmet Sektöründe ise azalma %4 oldu. Bu oranlar bir önceki yılın aynı çeyreğine göre düzenlenmiştir.
Peki bir önceki yılın aynı çeyreğinde bu rakamlar ekonomik duruma göre iyimiydi ?
BU DURUM DAHİ TARIM POLİTİKALARININ ÖNEMİNİ, TARIM’A ÖNEM VERMEMİZ GEREKTİĞİNİ GÖSTERMEKTEDİR.
Yol ve inşaat sektörü tabi ki önemli ancak beton ve asfalt yenmiyor.
Hane Halklarının nihai tüketim harcamaları (HHKOK) bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,7 azaldı. Hane halklarının tüketim harcamaları gelirleri nedeni ile zaten kötüydü.
Kötü durumum artarak devam ettiğini bu oranlar gösterebilmekte. Devletin bu sınıfta ki harcamaları ise %7,2 arttı.
Vatandaş yiyeceğinden dahi tasarruf ederken, devlette ise artış göze çarpmakta.
Doğal olarak ismini duymadığımız yicek isimleri ile devlet organizasyonlarında karşılaşabiliyoruz.
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR